Datalekken, WhatsApp fraude, nepnieuws, het is de laatste tijd schering en inslag. Je zou er bijna al je social media accounts om verwijderen. Maar als je je gezond verstand gebruikt en niet zomaar overal je gegevens achterlaat of op vreemde linkjes klikt, blijft social media een hartstikke leuke manier om contact te onderhouden met (verre) familie, vrienden en kennissen of bedrijven, bekende personen en nieuwssites te volgen die je interessant vindt.
Tips om social media veilig te gebruiken
Hieronder een aantal tips om social media veilig te gebruiken:
- Controleer je privacy instellingen en zet niet al je gegevens op openbaar. Denk hierbij aan telefoonnummer, e-mailadres, huisadres, etc.
- Vul niet zomaar al je privégegevens in en geef deze ook niet als iemand ernaar vraagt.
- Wees alert op dubieuze berichten of accounts (iemand kan gehackt zijn en uit de naam van een vriend berichten sturen).
- Klik niet zomaar op linkjes (controleer de URL, deze moet beginnen met https of er moet een slotje staan).
- Accepteer geen uitnodigingen van mensen die je niet kent.
- Blokkeer accounts die je lastig vallen.
- Wees bedacht op fraude.
- Voeg tweestapsverificatie in: een extra beveiligingslaag met inloggen.
- Verander regelmatig je wachtwoord: zeker na een datalek.
Eenmaal online, altijd online
Wees je goed bewust van het volgende:
Wat je op social media plaatst blijft altijd bestaan. Dit geldt ook voor reacties die je plaatst. Controleer of er geen gevoelige informatie op een foto of video staat (denk aan ‘Omtzigt gate’) en wees voorzichtig met het ongevraagd delen van foto’s van (klein)kinderen. Ook al heb je een foto, bericht of reactie verwijderd, er kan al een screenshot zijn gemaakt. Ben je in dubio of je een bericht of reactie moet plaatsen, dan zeg ik altijd: bij twijfel niet doen.